Saturday, 28 October 2017

So, it's that time of olive harvesting and although this year, because of the dry climate, there are just few olives on the trees (let's face it - it's been 3 years since we haven't got an important olive harvesting), we decided to harvest anyway.

Ljube's family from Split (Croatia) was visiting this days, and we thought it would be a perfect opportunity to teach our children how much work and devotion it takes to collect olives in order to produce a bottle of olive oil. 

Of course, we used this moment to also enjoy some Umbrian food. 
Using the fire we made while burning the olive branches, we also used some of them to make the 'spito' which is an Umbrian name for skewer: we trimmed some of the olive branches and filled up with sausages. We also wrapped potatoes and onions (Cipolla rossa di Cannara - a special kind of red onions from the town of Cannara, where every year at the end of August the onion festival is held http://www.festadellacipolla.com/) and put them directly in embers.

Just another precious moment, to share with people we love in a beautiful setting of Umbrian nature.


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Sabato, 28 Ottobre 2017

é di nuovo il tempo della raccolta delle olive qui in Umbria.

Il clima non è stato clemente ques'anno (diciamo che è il 3. anno che non riusciamo ad avere una raccolta importante), per cui, anche se le olive sono poche, abbiamo deciso di usare questa opportunità per insegnare ai nostri amici e figli (alcuni venuti a trovarci da Spalato, Croazia), quanto lavoro e devozione ci vogliono nel raccogliere e produrre una bottiglia di olio di oliva.

Certo, non abbiamo tralasciato la parte culinaria: dovendo bruciare anche le vecchie potature dei olivi, abbiamo sfruttato il fuoco per cuocere alla brace le salsicce usando, come si faceva una volta, lo 'spito' che sarebbe semplicemente uno spiedino, fatto con un rametto di ulivo ripulito, sul quale si infilzano le salsicce; mentre le patate e le cipolle rosse di Cannara (cipolla dolcissima che viene coltivata nella zona di Cannara in Umbria e dove ogni agosto viene organizzata la Sagra della Cipolla http://www.festadellacipolla.com/ ), le abbiamo avvolte nella carta stagnola per cuocere direttamente sotto la brace.

Da contorno a tutto ciò, la natura ci ha regalato un tramonto meraviglioso....


Jure, Luka and Ljube picking olives / Jure, Luka e Ljube raccolgono le olive

Ljube collecting olive leafs / Ljube toglie le foglie

Boys preparing the 'spito' / I ragazzi preparano lo 'spito'

Just few olives at Podere Schioppello this year / Poche le olive quest'anno a Podere Schioppello

Poppi & Goa

Luka, Tana and Jure preparing the 'spito' / Luka, Tana e Jure preparando lo 'spito'

After harvesting Net cleaning and folding / Dopo la raccolta, le reti vengono pulite e ripiegate

Man at work :)

Girls chatting / Le chiacchere dopo la fatica

Pink sunset / tramonto rosa

Preparing 'spito' / Preparando lo 'spito'


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